Stacks Image 1960880

Stichting Buurtgericht Werken Welten Benzenrade

WELKOM

bij BWWB

De stichting heeft tot doel het stimuleren en coördineren van het gemeenschapsleven in de wijk Welten Benzenrade van de gemeente Heerlen. Onpartijdig orgaan van overleg, advies en coördinatie. Daartoe worden contacten onderhouden met de gemeente en andere overheden, diensten, instellingen en organisaties.


CONCERT 'Matthäus Passion'
op Palmzondag 24 maart '24 in PLT

JUBILEUM:
75 jaar Heerlense Oratorium Vereniging 1949 - 2024

Met niemand van het eerste uur kan helaas een herinnering opgehaald worden. Slechts enkele leden én oud-leden vertellen verhalen over die voorbije periode, waarin ze als kind meezongen bij een van de vroegste concertuitvoeringen.
75 jaar geleden werd de HOV opgericht om de ‘Matthäus Passion’ van Johann Sebastian Bach ten gehore te brengen, om juist dát indrukwekkende werk op de Bühne te laten klinken. Al snel meldden veel mensen zich aan en zo ontstond binnen korte tijd een flinke groep enthousiaste zangers.

Vaak wordt de vraag gesteld: “Hoe kom je er nu toe om te gaan zingen?” Dan is meestal het antwoord, dat je op jonge leeftijd al werd meegenomen naar een concert. Of dat je op Palmzondag op je tenen door het huis moest lopen, omdat je ouders naar de ‘Matthäus Passion’ op de radio luisterden. Maar evengoed op volwassen leeftijd kun je plotseling gegrepen worden door een melodie. Aanvankelijk onbekend kan ook klassieke muziek op den duur verrassend mooi en heel dierbaar worden.

Om terug te komen op het eerste uur. In de loop der jaren vormde zich een toonaangevend Oratoriumkoor. Heerlen was in de jaren vijftig al een stad, die Cultuur wilde brengen! Als pionier leidde dirigent Jef Somers het koor lange tijd. Nu, na enkele wisselingen heeft dirigent Emmanuël Pleijers al meer dan 30 jaar met grote vakbekwaamheid de muzikale touwtjes in handen en vaste repetitor is Paul Huijts. De HOV is in Zuid Limburg het enige koor van groot formaat en telt op dit moment rond 90 leden.
Bestuur en dirigent waren het snel eens over de repertoirekeuze voor het Jubileumconcert in 2024. Bij zo’n omvangrijk werk als de ‘Matthäus Passion’ zijn altijd projectzangers nodig: tenoren, bassen, alten en sopranen, die zich voor één concert, dus tijdelijk, aanmelden. De ervaring heeft geleerd, dat een dergelijke actie geen probleem oplevert en dat zelfs mensen na afloop hun tijdelijke status verwisselen voor een vast lidmaatschap.

In de archieven werd gevonden, dat het allereerste HOV concert, dus ook een MP, plaatsvond in het Royal Theater (‘De Royal’ voor autochtone Heerlenaren). Praktisch en muzikaal technisch is op die locatie een dergelijke grootschalige productie niet meer
mogelijk. Wel was er onlangs een druk bezochte thema-avond over de componist, verzorgd door Toine Sporken. Zijn lezing zal zeker mensen met een cultureel warm hart naar de Schouwburg lokken. Daarom is vanzelfsprekend gekozen voor het Parkstad Limburg Theater (PLT), zoals voor het gemak de Schouwburg in Heerlen genoemd wordt.
Als voorbereiding op Pasen is daarom aangekondigd: een Jubileumuitvoering van de ‘Matthäus Passion’, het lijdensverhaal van Christus, op muziek gezet door Johann Sebastian Bach, gezongen door de Heerlense Oratoriumvereniging. Het concert vindt plaats op Palmzondag 24 maart 2024.

Het koor van de HOV wordt professioneel begeleid door orkest en solisten met als traditionele aanvulling jeugdkoor Cantharella uit Beek. En in de herfst staat opnieuw een concert op het programma. 2024 is niet voor niets een JUBILEUMJAAR. Dan wordt uitgevoerd ‘The Armed Man’ van Karl Jenkins. Ook voor deze uitvoering kunnen extra zangers zich melden.

info en tickets: www.hovheerlen.nl




Vrijheidsmaaltijden

Wil jij een Vrijheidsmaaltijd organiseren bij jou in de buurt en maak jij deel uit van een stichting of vereniging? Doe hier een aanvraag voor een financiële bijdrage voor jouw Vrijheidsmaaltijd op 5 mei 2024!

Iedereen kan een vrijheidsmaaltijd namelijk organiseren en hiervoor subsidie aanvragen bij het V-fonds.

Bij het nationaal comite 4 en 5 mei kun je ondersteuning krijgen met allerlei middelen om je Vrijheidsmaaltijd te organiseren. Van blikken soep tot gesprekskaartjes, placemats en posters. Ook geven ze je handige tips om jouw Vrijheidsmaaltijd nog specialer te maken. Zie hiervoor deze linken:

https://www.4en5mei.nl/vieren/vrijheidsmaaltijden/aanmelden
https://www.vfonds.nl/regelingen/vrijheidsmaaltijden


Stacks Image 1997898

Bert Vreuls

Het kan goed zijn dat u de laatste tijd een nieuw gezicht in de wijk heeft gezien. Ik ben Bert Vreuls en sinds kort de Opbouwwerker van Welten, de Erk en Caumerveld-Douve Weien. Ik neem hiermee de taak over van mijn voorganger Jordy Jennen. Ik ben sinds februari werkzaam voor Heerlen Stand-By!, de coöperatie van zorg- en welzijnsinstanties in Heerlen.

Als opbouwwerker functioneer ik als een spil in de wijk, waarbij ik verbinding zoek met en tussen buurtbewoners, wijkinitiatieven, lokale verenigingen en professionals. Op deze manier probeer ik een positieve bijdrage te leveren aan leefbaarheid van Welten en het welzijn van haar inwoners.
Momenteel probeer ik een zo goed mogelijk beeld te krijgen van de wijk, de inwoners en de partners werkzaam in Welten. Heeft u een idee om uw wijk nog leuker en/of leefbaarder te maken? Wilt u graag aansluiten bij bestaande initiatieven/activiteiten of heeft u wellicht interesse in vrijwilligerswerk? Dan kan het opbouwwerk helpen en adviseren. Neem contact op met mij via e-mail (
b.vreuls@heerlenstandby.nl) of telefonisch (06-28518707).

HET BESTUUR


  • Stacks Image 1977293

    VOORZITTER
    Paul Baggen

  • Stacks Image 1997456

    SECRETARIS
    Wilfred Riksen

  • Stacks Image 1997445

    PENNINGMEESTER
    Huub Eussen

  • Stacks Image 1979613

    BESTUURSLID
    Kitty van Hove-Reijnaerts

  • Stacks Image 1997448

    BESTUURSLID
    André Jacobs

  • Stacks Image 1998053

    BESTUURSLID
    Fons Daemen

Stacks Image 1983280

Weltertuijnstraat 69
6419 XD Heerlen
info@bwwb.nl

WIJ VERGADEREN
ELKE 2E DINSDAG VAN DE MAAND
OM 19.00 UUR

Weltertuijnstraat 44-48
6419 CV Heerlen

copyright BWWB - Liram webmarketing & design